OM ET TEKSTBLAD

SE TEKSTBLAD STORT

Teksten om Ribe kommer oprindeligt fra tidligere RS formand Knud W. Kastrup og er via den ligeledes tidligere formand for RS Povl Dons Christensen fremsendt til offentliggørelse på RS hjemmesiden m.h.p. hvor teksten stammer fra.

Mag.art. Jørgen Ledet Christiansen (klassisk sproglig student 1963 fra Ribe Katedralskole) har bidraget værdifuldt til opklaringen.

A Nay: Litografi Ribe

Se litografien større, tryk på litografien.

Han skriver, at teksten er ikke en “artikel”, som jeg først skrev, men et tekstblad til en litografi som er lavet af A. Nay og udgivet i bogen “DANMARK” på Em. Bærentzens Forlag, Kjøbenhavn 1856.

Fra bogværket DANMARK 1856 – Faksimile fra 1977

Bærentzen var selv maler, men havde altså også et Lithografisk Institut. Litografien er lavet efter et maleri af Thorald Brendstrup (1812-1883), som angivet nederst på litografien. Thorald Brendstrups originale maleri og dermed forlæg for litografien: “Sommerlandskab, tordenvejr over Ribe” u.å. Olie på lærred 13,5 x 22,5 cm er udstillet på Ribe Kunstmuseum.

“Sommerlandskab, tordenvejr over Ribe” u.å. Olie på lærred 13,5 x 22,5 cm, tilhører og er udstillet på Ribe Kunstmuseum.

Se maleriet større, tryk på maleriet.

Jørgen Ledet Christiansen har selv litografien, som måler 28 x 37 cm.

Jørgen oplyser desuden, at den digter som omtales i tekstbladet er Christian Winther. Hans digt “Ridder Kalv” (ikke Kalf som der står på tekstbladet) findes s. 113-118 i samling af Fædrelandshistoriske Digte (SE HER), og er udgivet af “Selskabet for Trykkefrihedens rette Brug” (eksisterede 1835-1848) og redigeret af F. Fabricius, Kjøbenhavn 1836.

Teksten til “Og der gaaer Dands paa Riber Gade” findes sikket mange steder, men den udgave der er brugt her, må være “Danske Kjæmpeviser, Ældre og Nyere”, udgivne af Frederik Schaldemose, Kjøbenhavn 1846, s. 253-256. (SE HER). Begge disse bøger kan findes på nettet.

Om Thorald Brendstrup er der udgivet en smukt illustreret bog af Gertrud Oelsner og Ingeborg Bugge: “Thorald Brendstrup. I guldalderens skygge”.

Aarhus Universitetsforlag 2012. Ribe Kunstmuseum havde i 2012 en særudstilling af Thorald Brendstrups malerier.

I 2014 købte jeg i “et antikvariat” i København et eksemplar af litografien. Dengang ganske uvidende om denne interessante baggrund.

Litografien har hængt på væggen i min lejlighed i København siden, men har nu endelig fået et tekstblad på bagsiden.

Således blev en gammel “artikel” om Ribe, og en litografi, som Jørgen Ledet Christiansen i mange år har haft hængende i sit hjem i Aarhus og jeg et par år i min lejlighed i København, koblet sammen og oprindelsen forklaret.

Tak til Jørgen Ledet Christiansen for hans grundige indsats i afklaringen om teksten.

Ole Kromann, Webmaster

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *